Parašutisti nad Normandiou odštartovali oslavy výročia Dňa D

02.06.2024 Celý región

Paríž 2. júna (TASR) - Zoskokom parašutistov z lietadiel z čias druhej svetovej vojny sa v nedeľu v predstihu začali vo francúzskom regióne Normandia spomienkové podujatia pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov na brehoch Európy, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AP.

Na celom pobreží Normandie, kde sa 6. júna 1944 mladí vojaci zo Spojených štátov, Británie, Kanady a ďalších spojeneckých krajín vylodili na piatich plážach pod paľbou nacistov, francúzski predstavitelia, preživší a ďalší obdivovatelia vyslovujú v týchto dňoch vďaku za tieto hrdinské činy.

Na spomienkových podujatiach sa zúčastňuje čoraz menší počet veteránov, ktorí majú 90 až sto rokov, a pripomínajú si tieto pohnuté udalosti, ktoré zmenili dejiny. Cieľom podujatí, na ktorých sa tento týždeň zúčastnia viacerí svetoví lídri, je čiastočne odovzdať štafetu spomienok súčasným generáciám, ktoré teraz opäť vidia vojnu v Európe, konkrétne na Ukrajine.

Francúzsko očakáva na slávnostných podujatiach prezidenta USA Joea Bidena, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako aj členov britskej kráľovskej rodiny. Najmladší americký veterán v skupine má 96 rokov a najstarší 107 rokov.

"Vykonali sme svoju prácu, vrátili sme sa domov, a to je všetko. Myslím si, že sme o tom nikdy nehovorili. Celých 70 rokov som o tom nehovoril," povedal Ralph Goldsticker, jeden z veteránov a kapitán amerického letectva, ktorý počas vylodenia spojencov slúžil v 452. bombardovacej skupine.
 

Vyberte región